sobota 19. listopadu 2016

Umělecká? Díky nechci

V tomto článku bych se opravdu chtěla vyhnout sprostým slovům, doufám že to bude možné. Tak se uklidníme.

Představa?
Vždycky sem si myslela, že dostat se na uměleckou školu je něco, čím se bud moct chlubit, pomalu ale jistě od této myšlenky ustupuju. Život ve velkoměstě, foťák na krku, kavárny a nekonečné polemizování o umění - tohle byla moje představa o tom jak se můj život před dvěma lety měl dále vyvíjet. HA, trošku naivní nemyslíte?




 "Jste na výběrové škole, je tu milion dalších, kteří tady chtějí dělat příjímačky, pokud Vás to nebaví,jděte si. My Vás nepotřebujeme." Joo, tak tohle slýchám už přes dobré dva roky. S každým přibývajícím rokem se hlásí méně lidí a musí se konat více kol talentových zkoušek. Pořád nás nepotřebujeme? Myslíte si že nás to nebaví? Taky jak by mohlo když 3 roky v kuse slyšíme jen kritiku a jediného hezkého slova se nám nedostane.

Pojďme si nafotit nějaký úkol. Dobře já Vám ho teď zadám a vlastně Vám ani neřeknu jak to máte zpracovat, žádné ukázky vám nebudu prezentovat, ale jakmile to nenafotíte podle mých představ, určitě se moc daleko na této škole nedostanete. A vy nevíte jakou mám představu ? Ooo, to je mi líto, zkuste hádat.

Přece jen jsme na umělecké škole a "umění" se hodnotí těžko. Ale snad nějaké základní pravidla určitě existují. Jakmile fotíte osoby, neměli by jste jim usekávat části těla, fotka nesmí být moc tmavá, fotka nesmí být moc světlá, věc není umístěná ve zlatém řezu. Nechci zpochybňovat díla slavných fotografů, ale snad na každé fotografii jsou tyto pravidla porušeny, ať už lidí bez ruk, ať už je fotka úplně tmavá, nebo jsou na fotografii mohutné šmouhy - je to DÍLO. Jasně, je to autorův záměr, ale my jako žáci asi žádný záměr mít nemůžeme a vše je automaticky špatně.

A třeba taková svoboda názoru taky vymizela? Nebo si lidi jen strašně moc protiřečí? Od prvního ročníku musíme psát recenze na výstavy, které musíme ve svém volném čase navštívit. V recenzích se shrnuje tvorba autora a náš subjektivní pohled na jeho tvorbu. Ano, učíme se zformulovat své názory. Jakmile však řekneme své názory nahlas, jsme nevděční tupci co nevidí skvost umění.

Když už jsem tak zmínila volný čas. Týdně máme cca 40 vyučovacích hodin, z toho polovina je zaměřena přímo na náš obor. Z čehož vyplývá, že každý den polovinu vyučujících hodin se máme věnovat fotografické tvorbě. Nám by to nedělalo problém, máme tu jedno velké ALE. Minimálně polovina úkolů je postavena na focení v exteriéru, což znamená mimo školu. My, jakožto neplnoletí studenti se nemůžeme sebrat a jít v rámci vyučovaní fotit ŠKOLNÍ úkol. Většina lidí se domů vrací každý den kolem 7 hodiny večer. V takovém ročním období jako je podzim a zima máme tmu už ve 4 hodiny odpoledne. A takové víkendy snad slouží k odpočinu, nebo se pletu ? Chtěla bych se tedy zeptat kdy tyto úkoly máme zrealizovat? (???!!!???)

Máš kamarády? Zapomeň na ně. Máš koníčky? Ha, už ne. Volný čas? nepočítej s ním,

Z našeho koníčku se také stala povinnost,ale s tímto se muselo počítat. Nikdo však nevěděl, že Vám někdo vaši oblíbenou činnost tak znechutí, že už si  ani pro radost zafotit nejdete.

Mnoho věcí nebylo řečeno, protože myslím,že by mě vyhodili za špatnou prezentaci školy, ale tak trošku svobodného subjektivního názoru snad mít můžeme.

Hlavně že jsme zdraví a taky máme na světě tu lásku, a mír(u).



Dobrou.






12 komentářů:

  1. Myslím, ze to bere s moc černě. Sama sis tu školu vybrala, dobrovolně. Pokud se ti nelíbí tak na mí nechod a studuj něco jiného. Sama studují na umprum a vím jaké to je, ale moc to vidíš černě a na všechno máš kritiku. Takové umělecké školy jsou, ale oni nás chtějí naučit všechno co potřebujeme vědět a pokud k tomu máš takový přístup tak to nezvladnes, promiň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neberubto černě, nýbrž tak jak to je. Jestli vás chtějí něco naučit a naučí, tak to gratuluju. U nás ( když budu mluvit o oborových záležitostech) jsem se nenaučila vůbec nic a všechno co vím jsem se musela naučit v rámci samostudia. Můj přístup? Odmaturovat a s tou školou už nemít v životě nic společného. #sorrynotsorry

      Vymazat
    2. To, že si tu školu vybrala, neznamená, že musí hned přestoupit, když se ji tam nelíbí :-))) Mě se na ní taky nelíbí, jsem ve čtvrťáku a všechny, co znám si na přístup učitelů stěžují :-) To není, že neumíme zvládat kritiku, ale sakra, když chci udělat zadaný úkol a neudělám to podle učitele s jeho slovy: ,,No, ale já bych to udělal takto, no ale já si myslím, že takto je to lepší." a pak již udělaný úkol vypadá podle něj a z mého nitra je tam zasrané nic, tak o čem to je. Chodíš na UMPRUM, ne na naší školu, nevíš jak to je. Jak by to někdo nemohl vidět černě, když už nikdo nemá život a jediná pozitivní věc jsou prázdniny, při kterých se vlastně stresuješ, že už do té školy nechceš. Upřímně? Spousta lidí jsou samouci a to si nemyslím, že to tak má být. Doufám, že jsem nenaštvala, neosočila nebo co chceš, názor máš sice svůj, ale bez toho aniž bys o naši škole něco věděla, mluvíš do větru.

      Vymazat
  2. Takhle to vidí všichni z naší školy, už během prvního týdne v prváku :D. Díky bohu, že už musím jen dochodit 4 ročník a papa :D. Ale tak určitě se to zvládnout dá, ještě když teď v prosinci odchází Kuš(s čárkou nad S) :D. Hodně štěstí Terezko :P

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek Terinko, nemohla jsem se odtrhnout 😱

    OdpovědětVymazat
  4. Taky nesnáším svou umělku. Studuji šperk a neustále řežu do mosaze klikiháky v podobě mého loga. Naši mi ale nedovolí přestoupit. Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň vidím, že to tak není jen na našem oboru. :( Tak hodně štěstí přeji!

      Vymazat
  5. Když opravdu z celého srdce MILUJEŠ to, co studuješ, není možné aby ti to kdokoliv znechutil. Cesta je vždycky nějaká...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem asi dostatečně nemilovala :)

      Vymazat
    2. Ale jinak tvou myšlenku sdílím, je to docela peklíčko ta umělecká, ale řekla bych že takové je celé školství...Nicméně sedět 4x týdně ve škole od 8 do 17.00 by mělo být trestné, hlavně protože ještě ke všemu přijdeš domů a děláš věci do školy. O přístupu k současnému umění radši nemluvím...Podle drtivé většiny je lepší hustit do děcek zbytečně moc teorie a chtít aby dokonale ovládali milion technik atd, než skutečný rozvoj jedince a jeho osobnosti, uměleckého cítění, talentu a toho, co ho skutečně naplňuje. Ale to se změní s vysokou...tam je ten přístup přesně naopak :) Ale na kavárny a velkoměstský bohémský život je lepší se vykašlat, to nic nikomu nedá. Důležitý je rozvoj sebe samého a hlavně pořád tvořit a tvořit, něco dělat.............

      Vymazat